5+1 lépés a sikeres nyelvvizsgához

2021.10.16.

SZAKI nyelviskola már több mint 6 éve működik vizsgaközpontként. Több mint 300 vizsgázó után számtalan tapasztalattal rendelkezünk azzal kapcsolatban, mik a sikeres nyelvvizsga előfeltételei.


Sajnos szinte minden vizsgaidőpont alkalmával előfordul, hogy valakinek nem sikerül teljesíteni a követelményeket. Ez a vizsgázónak nagy csalódás, mi viszont az érem másik oldalát is látjuk: hogy a kudarc számtalan esetben megelőzhető lett volna. Ezért összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket érdemes megtenni egy nyelvvizsga előtt. Fogadjátok őket szeretettel, illetve ami még fontosabb: FOGADJÁTOK MEG őket!

1. Tájékozódj!

Számtalan nyelvvizsga létezik, sok szempont szerint feloszthatók, talán az egyik leglényegesebb, hogy a vizsga nemzetközi-e vagy sem. Például egy nem nemzetközi, kétnyelvű vizsga tartalmazhat fordítási feladatot is, ami sokaknak okoz nehézséget – ilyen például az Origó (a hírhedt Rigó utcai) nyelvvizsga, amelynek további hátránya, hogy csak Magyarországon érvényes.

A SZAKI nyelviskolánkban letehető vizsgák nemzetközeik, mindkét vizsgatípusnak megvan az előnye: a Goethe Intézet nyelvvizsgája a legismertebb és legelismertebb dokumentum a német nyelvtudás bizonyítására. Az ECL vizsgarendszer egyik jelentős előnye, hogy a „kis” európai nyelvekből is letehető. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy a Szlovákiában élőknek a nyilvánvaló szlovák vagy magyar nyelvtudásukat külföldön bizonyítvány bemutatásával kell igazolni.

A legfontosabb szempont mégis a cél: mire kell a nyelvvizsga? Az unión belüli jobb állás elnyeréséhez? Felvételi plusz pont miatt? A központunkban letehető vizsgák mindkét esetben elfogadottak. Sőt, 3 éven belül, 2020-tól a magyarországi felsőoktatásba készülőknek nemcsak plusz pontot jelent majd a vizsgabizonyítvány, hanem alapkövetelmény lesz a felvételi eljárás során a középfokú nyelvvizsga.

2. Próbáld meg!

A legmegfelelőbb nyelvvizsga kiválasztása után azt tanácsoljuk a hozzánk fordulóknak, hogy tegyék próbára tudásukat egy teljes feladatsor kitöltésével. Nem evidens ugyan, de tény: a magabiztos nyelvtudás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nyelvvizsga-bizonyítvány is meglesz. Gyakran például azért nem, mert minden nyelvvizsga tartalmazza az „íráskészség” vizsgarészt (közkedveltebb, de az igazságot nem takaró nevén „fogalmazás” vagy „levél”), amit a vizsgán elvárt formai követelmények figyelembevételével lehet csak teljesíteni.

A vizsgafeladatok abszolválása során viszont egyértelműen kiderül, hogy mi az elvárás az egyes vizsgarészekben, hiszen a négy nyelvi készséget (szóbeli- és íráskészséget, a hallott és olvasott szövegértést) minden komoly nyelvvizsga teszteli. Némelyeknél nyelvtani, fordítási, szövegtömörítési feladatokra is lehet számítani.

Tegyünk tehát próbát a vizsgafeladatokkal, hogy ne a vizsgaeredmények megérkezésékor derüljön ki, hogy nem pont erre számítottunk! A Goethe Intézet online feladatai ITT találhatóak, az ECL próbateszteket ITT lehet megnézni.

3. Kérj segítséget!

A sikeres nyelvvizsgához elengedhetetlen, hogy tudjuk, mire vállalkozunk. Viszont a vizsga szóbeli részét legfeljebb videón nézhetjük meg, a tényleges helyzet kipróbálásához segítségre lesz szükségünk. És itt a legnagyobb meggyőződéssel ajánlom magunkat: vizsgatanácsadás szolgáltatásunk kockázattal nem jár, ellenben azon felül, hogy kiderül, mi történik a vizsgán, és hogyan teljesítenénk a szóbelin, azonnal tanácsot is tudunk adni a felkészülés további lépéseit illetően.

Ilyenkor derülhet ki az is, hogy a vizsgázó „kész”: minden vizsgarészt úgy teljesít, hogy felkészülés nélkül is jelentkezhet a következő vizsgaidőpontra, nyelvtudása és a vizsgafeladatok ismerete megfelelő szintű ahhoz, hogy a vizsgát teljesíteni tudja.

4. Készülj fel!

Az első három lépést követően leggyakrabban azonban az derül ki, hogy a nyelvvizsga sikerességéhez elkerülhetetlen a felkészülés. Gyakori, hogy a vizsgázók meglepődnek, milyen változatos témakörökben kell jártasnak lenniük: például a hontalanság okait és következményeit kell megvitatniuk egymással, vagy arról kell több percen keresztül összeszedetten beszélniük, hogy milyen előnyökkel jár az uniós állampolgárság, illetve milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe a mindennapokban.

Vizsgázásban járatlanoknak meglepőek lehetnek a fenti kérdések, gyakran nem a nyelvi készségek hiányán múlik, hogy vizsgahelyzetben nem tudják megoldani a feladatot. Egyszerűen nem jut semmi eszükbe.

Ilyen viszont nem fordul elő azokkal, akik szánnak időt a felkészülésre. Néha az is elég, ha átböngészik a témakörök listáját, a vizsganyelven utánaolvasnak a megadott témáknak, hogy legyen gondolatuk, mondanivalójuk. Ha az íráskészség vizsgarészben adódnak hiányosságok, néhány egyéni vizsgafelkészítő órán az adott vizsgarész gyakorlati fogásait érdemes begyakorolni.
A leghatékonyabb és legcélravezetőbb kis csoportos vizsgafelkészítésben, vizsgatréningen részt venni: itt elsősorban a szóbeli témák átbeszélésén van a hangsúly, gyakoroljuk az egyes vizsgarészek sikeres teljesítéséhez szükséges fogásokat vagy a leggyakoribb „fogalmazástípusokat”. Az egy célért dolgozó csoport ereje nagyon motiváló, és a szóbeli vizsgához szükséges vizsgapartnerek is kialakulnak, összehangolódnak.

5. Légy képben!

Számtalanszor előfordul, hogy a vizsgák jelentkezési határideje után keresnek meg bennünket. Különösen a továbbtanulókra jellemző, hogy bár az egyetemek jelentkezési időpontjait észben tartják, a szükséges dokumentumokat (pl. honosítás, lásd a bejegyzéshez kapcsolódó linket) késve vagy egyáltalán nem szerzik be, így tanácstalanul állnak olyan helyzetek előtt, amelyek megelőzhetőek lettek volna.

Számos honlap, Facebook oldal létezik, amely emlékeztet a legfontosabb időpontokra pl Magyarországon az www.eduline.hu, Szlovákiában a www.portalvs.sk, illetve ajánljuk saját magunkat: Facebook oldalunk eseményei között megtalálhatók a vizsgaalkalmak és a felkészítő csoportos tanfolyamok időpontjai is. Ezen felül további tippeket, segédanyagokat és más nyelvtanulással, továbbtanulással kapcsolatos információt is megosztunk.

+1 Kezdd el időben!

3 hónap. Legalább ennyi idő telik el egy ECL vizsgaregisztráció és a vizsgabizonyítvány kézhezvétele között. (A Goethe Intézet vizsgarendszere ettől rugalmasabb, ott akár egy hónap alatt is lezajlik a folyamat.) Ebben a 3 hónapban nincs benne az eddigiekben felvázolt 5 lépés, és nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a felkészülés akár évek munkája is lehet. Hiszen az a célunk – ez a cikk is azért született, hogy a nyelvvizsga SIKERÜLJÖN.

Bízunk benne, hogy az üzenet eljut a célcsoporthoz. Köszönünk minden hozzájárulást, megosztást, figyelemfelhívást ennek érdekében. Mert a tájékozatlan nyelvvizsgázónál csak egy rosszabb van: a sikertelenül vizsgázó.

Egyéni nyelvtanfolyamok

Összes képzés és tanfolyam